Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те съдържат

...
 
 
Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те съдържат
Коментари Харесай

Защо е полезно да хапваме банани?

 

 

Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те съдържат съществени хранителни субстанции, които имат защитно влияние върху здравето. Яденето на банани може да помогне за намаление на кръвното налягане и може да понижи риска от рак. Ето и още изгоди от потреблението им.

 

Източник на калий

 

Калият може да помогне за ръководство на кръвното налягане и да понижи напрежението върху сърдечно-съдовата система. Един банан обезпечава съвсем 9% от дневните потребности на човек от калий.

 

Помага при хора с астма

 

Проучване от 2007 година споделя, че яденето на банани може да помогне за попречване на хрипове при деца с астма. Една от аргументите за това е наличието на антиоксиданти и калий в бананите. Необходими са обаче повече проучвания, с цел да се потвърдят тези констатации.

 

Предотвратява развиването на ракови

 

Лектинът в бананите работи като антиоксидант. Антиоксидантите оказват помощ на тялото да отстрани молекулите, известни като свободни радикали. Ако се натрупат прекалено много свободни радикали, може да настъпи клетъчно увреждане, което да докара до рак.

 

Сърцето

 

Бананите съдържат фибри, калий, фолиева киселина и антиоксиданти като витамин С, които поддържат здравето на сърцето. Хората, които следват диета с високо наличие на фибри, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови болести, в сравнение с тези на диета с ниско наличие на фибри.

 

Помагат за храносмилането

 

Бананите съдържат вода и фибри, които подкрепят храносмилането. Един междинен банан обезпечава почти 10% от потребностите на човек от фибри за един ден.

 

 

 

Помагат при диабет

 

Американската асоциация по диабет предлага яденето на банани и други плодове, защото те съдържат фибри. Те означават, че потреблението на фибри може да помогне за намаление на равнищата на кръвната захар.Диета с високо наличие на фибри може да понижи риска от диабет вид 2 и може да намали кръвната захар при тези, които към този момент имат това заболяване.

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР